СКС суорганизатор концерта руске музичке академије

Када би деспот Стефан Лазаревић који је био заштитник уметника, преводилац и песник ренесансног кова, могао да види како је после толико векова , обновљена и прилагођена данашњем времену његова Палата Тврђаве Голубачки град постала опет позорница духовности и културе био би као и Свесрпски козачки савез срећан и поносан.

А срећни и поносни смо зато што смо заједно са Руским домом из Београда и Тврђавом голубачки град организовали наступ Ансамбла савремене хорске музике «ALTRO CORO» руске музичке академије Гнесини из Москве.

Хором је дириговао његов оснивач Александар Рижински – ректор Руске академије музике „Гнесини“, лауреат награда Владе Руске Федерације, доктор историје уметности и професор хорског дириговања.

Рижински је организовао Ансамбл савремене хорске музике „ALTRO CORO“ у циљу промовисања хорова и вокалних ансамбала XX и XXI века.

Ансамбл је за кратак период постојања успео да створи интересантан концертни репертоар у којем су дела Арнолда Шонберга, Софије Губајдулине, Арва Перта, Луиђија Далапиколе, Лучана Берија, Карлхајнца Штокхаузена, Хајнца Холигера, Џона Тавенера, Георгија Свиридова, Игора Мацијевског, Валерија Кикте, Алфреда Шниткеа.

Ансамбл је носилац лауреата пет међународних такмичења и добитник многобројних високих признања награда у Руској Федерацији.

Повод концерта је била прослава Дана словенске писмености и културе , Свети Ћирило и Методије.

Тог дана, 25 маја 2021.год најпре је хор у организациоји СКС и Еколошког друштва Пријатељи Чачалице посетио Спомен парк Чачалица у Пожаревцу , где је на Споменик борцима Црвене армије и на Спoменик стрељаним родољубима у Другом светском рату положио цвеће.

Пут нас је даље одвео у Манастир Тумане где су нам домаћини били монаси на челу са архимандритом Димитријем Плећвићем старешином манастира. Хор је отпевао 2 песме у самој цркви манастира.Присутним верницима који су се затекли у то време у цркви нагрнуле су сузе кад су чули тај нестваран пој дивних гласова.

На ручку у благоваоници манастира Оцу Теофилу смо уручили захвалницу за Ахимандрита Димитрија у знак захвалности на пруженом домаћинству и свему оном што чини у манастиру Тумане.

У сам залазак сунца у Палати Тврђаве голубачки град почео је концерт.Такав спој душе и гласа на месту где Дунав љуби небо био је прави и незабораван доживљај за све присутне званице.

Изведено је 14 нумера духовног и световног карактера , које су изазвале буру емоција праћене дугим срдачним аплаузом задовољне публике.

На крају наступа хора ,козачки капетан Предраг Перенчевић саветник за културу врховног атамана СКС пуковника.Драгана Станојевића је у атаманово име уручио грамате за допринос култури словенских народа и неговању традиција.

Руски центар за науку и културу у Београду или како волимо да га скраћено сви зовемо „Руски дом“ настао је пре 88 година из жеље хиљаде Руса који су изгубили своју отаџбину да очувају културу, традицију и дух свог народа. Данас је то храм словенске културе. Овај кратки назив чува у себи све оно што је драго срцу. Дом је за свеког човека свети појам. То је место где си увек добродошао и где те увек радо очекују.као и у Руском дому којем смо у знак поштовања и признања за све оно што је до сада урадио и што чини уручили Атаманску Грамату коју је примио заменик директора Јевгеније Дјомин.

Ансамбл савремене хорске музике «Altro Coro» руске музичке академије Гнесини из Москве постоји више од једне деценије и својим преданим радом доприноси ширењу словенске културе у световној и духовној сфери жиота .Нема боље прилике него што је празник Свети Ћирило и Методије ,Дан словенске писмености и културе који је једини уједно и црквени и световни празник ,да им одамо признање и захвалност доделом Атаманске Грамате.

У име Хора Грамату је примио гос.Александар Сергеивич Рижински његов оснивач и диригент.

Искра Максимовић директор Тврђаве голубачки град. Особа за коју би патријарх Павле рекао да су јој речи благе а аргументи јаки. Неко ко има визију и широк поглед на свет. Особа која је Тврђави голубачки град створила нове видике на пољу културе

Поносни смо што смо већ више година део њених идеја и суорганизатор несвакидашњих културних догађаја. Са нескривеним емоцијама и задовољством смо јој уручили Грамату.

На свечаном коктелу који је уследио до дубоко у ноћ су се слегале емоције и утисци, размењивали се контакти па и договори за наредне неке догађаје.Словенска душа је у бескрају рођена натопљена љубављу и вером.

Слава Богу што смо козаци.

 

[ngg_images source=“galleries“ container_ids=“14″ display_type=“photocrati-nextgen_basic_thumbnails“ override_thumbnail_settings=“0″ thumbnail_width=“240″ thumbnail_height=“160″ thumbnail_crop=“1″ images_per_page=“20″ number_of_columns=“0″ ajax_pagination=“0″ show_all_in_lightbox=“0″ use_imagebrowser_effect=“0″ show_slideshow_link=“1″ slideshow_link_text=“[Show slideshow]“ order_by=“sortorder“ order_direction=“ASC“ returns=“included“ maximum_entity_count=“500″]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *