О нама: Свесрпски Козачки Савез „СКС“ партнер кровног Руског Козачког Савеза „СКВРиЗ“

сарадници и пријатељи
Председник Владимир Путин, премијер Дмитриј Медведев и генерал Виктор Водолацки

 

Помаже Бог браћо и сестре!

Добро дошли на наш званични сајт.

Ви се налазите на званичном сајту „СВЕСРПСКИ КОЗАЧКИ САВЕЗ“ , јединственог Српског козачког савеза, акредитованог (признатог) од стране Руске Федерације, који је члан и званични партнер на Балкану, међународне организације Савеза Козака Бораца – Русије и Иностранства ,“СКВРиЗ“(ру).

Врховни Атаман  (Председник) Савеза Козака је посланик Државне Думе, генерал Виктор Петровић Водолацки. Опуномоћени представник и главни координатор за у име СКВРиЗ Балкан је козачки пуковник Драган Станојевић.
Формирање „Свесрпског Козачког Савеза“ започето је формирањем представништва највеће и најутицајније Руске козачке организације „Савеза Козака Бораца – Русије и Иностранства“  (СКВРиЗ).
 

На основу ОДЛУКЕ (Указа) Врховног Атамана СКВРиЗ, генерала Виктора Водолацког, у Србији је формирано званично представништво  „Балкански центар „Савеза Козака Бораца – Русије и Иностранства“ . СКВРиЗ има преко 50 регионалних одељења и своја представништва на свим континентима. Она је акредитована у највишим институцијама РФ и јединствена козачка организација, која има у свом називу реч „Русија“, што потврђује и њен државни значај!

Врховни Атаман савеза је посланик Државне Думе РФ, потпредседник комитета безбедности, члан руководства владајуће партије у Русији, „Јединствена Русија“ , генерал Виктор Водлолацки. Он је такође у савету за национална питања и патриотско васпитање при Председнику РФ В.Путину, члан комитета за Евроазијске интеграције и цео низ других функција.

Из изложеног можемо видети да, Виктор Водолацки, заузима високе функције у Руском државном и политичком систему. Атаман савеза Виктор Водолацки је, дуго година био атаман велике Донске војске.

02. јуна 2000 године, наредбом Председника Путина, Виктор Водолацки је добио чин генерала. 

——————————————————————————————————————————————————–У међувремену, у Новембру 2018 г. одржан је пети велику круг на ком је изгласано стварање нове структуре у оквиру „СКВРиЗ“, која се зове „Виши Савет“ а који је по функцији највеће тело Савеза. Чланови „Вишег Савета“ су познати Руски генерали, политичари, посланици и руски родољуби, чиме је још једном показано највеће поверење и статус „СКВРиЗ“ као најутицајнијег и главног Руског Козачког Савеза.

О значају и утицају нашег Савеза можете и сами схватити, када погледате ко су чланови Вишег Савета. Поред посланика Думе и Председника Вишег Савета, Виктора Водолацког су и легендарни херој Русије, Председник Думског комитета Одбране, генерал пуковник Владимир Шаманов, познати генерал Решетњиков Леонид, вице адмирал (зам.команданта Црноморске флоте) Сенатор, Куликов Валериј, зам.председника ДОСААФ, генерал Стасков Николај, посланик ДУМЕ Веремејенко Сергеј и многи други генерали и познати родољуби.

——————————————————————————————————————————————————На трећем великом козачком кругу одржаном 3 децембра 2016 године, донета је ОДЛУКА о стварању „Балканског центра (представништва) Савеза Козака – Ратника Русије и Иностранства“ у Србији.

06 фебруара 2017 године у Москви, издата је НАРЕДБА, врховног Атамана Виктора Водолацког под № 17-Р,  о формирању „Балканског Центра Савеза Козака-Ратника Русије и Иностранства“ са седиштем у Србији и постављањем Драгана Станојевића за руководиоца.

Посланик Думе, врховни атаман козака,генерал Виктор Водолацки и Станојевић Драган

 

Истом НАРЕДБОМ је назначен руководилац званичног представништва за Балкан, козачки пуковник Драган Станојевић. 

О донетој ОДЛУЦИ и издатој НАРЕДБИ , упознати су одговарајући органи и институције, као и сва одељења савеза. 

Ниже наводимо неколико основних циљева представништва „Балканског Центра Савеза Козака – Ратника Русије и Иностранства“ ;

 • унапређење пријатељства и сарадње међу нашим народима
 • развијање духовне и културне сарадње, очување козачке традиције и обичаја,
 • развијање економске сарадње, на свим нивоима и слојевима друштва и джаве.
 • координација са постојећим козачким организацијама на Балкану,
 • разматрање и доношење одлука о индивидуалном или колективном чланству у савезу,
 • разрада концепција и доношење одлука у складу са статутом и основним принципима у духу козачке и православне традиције,  
 • афирмација козачке традиције и културе,
 • заштита традиционалних и православних вредности друштва,
 • свестрано развијање братских односа са народом Србије и обострана помоћ у интересу наших народа.
 • обезбеђивање друштвено-политичких контаката,
 • сарадња са ветеранским организацијама, помоћ у очувању споменика и гробаља,
 • реализација других циљева у складу са потребама и статутом
 • СКС ће као један од основних циљева имати борбу против сектанства
 • борба против антисоцијалних појава у друштву кроз едукацију друштва
 • борба за здраву нацију. Против наркоманије, алкохола и других негативних појава у друштву

Балканском центру СКВРиЗ постављен је задатак да спроведе посао у информисању, обуци и акредитацији козака у складу с козачким традицијама, а такође уједињење свих легалних и акредитованих козака и козачких организација.

Таква потреба је настала због чињенице да су се у Србији и на Балкану појавиле неке козачке „групе“ на челу са„маршалимагенерал-атаманима“  и другим  носиоцима измишљених  козачких каскадних чинова , чије су активности поквариле имиџ Козака и изазвале праведни гнев друштва. Они су деловали у супротности са правилима и традицијама Козака, деловали су на штету интереса Козака, јер су те групе формиране од људи који немају везе са козацима, нити са Русијом!

Постоје и групе козака, које су добиле нека пуномоћја са украјинске стране, али се у Србији представљају  као руске и заваравају народ, који искрено воли козаштво али нису упућени нити у процедуре нити у правила. Додељују се разна звања и чинови, који су измишљени, јер немају никакве везе са нити су акредитовани у Руској  козачкој војсци или организацији, па стога, сва та звања немају никакав легитимитет нити су важећи. Исто тако, поједине козачке организације у Србији немају никакве везе са Руским козаштвом, који су наравно, носиоци козаштва и ко стоји за њима, можемо само претпоставити.

Стога је одлучено да се заведе ред и поврати изгубљено поверење и формира легални и акредитовани (признати) козачки свесрпски савез , који ће окупити све српске козаке где год се налазили и обезбедити легалитет и легитимитет. Деловати у складу са интересима наше отаџбине и народа, као и козачке традиције.

Годину и пô дана је рађено у том правцу. Резултат тог рада је стварање „СВЕСРПСКОГ КОЗАЧКОГ САВЕЗА“.

За то време козаци су били обједињени у три козачке организације, званично регистроване на територији Србије и створене у складу с козачким правилима, традицијама, као и законима Републике Србије, и то:

1. Опуномоћени Атаман за Балкан од Руског козачког Савеза „СКВРИЗ“ и руководилац Покрета „РОД“ из Београда, Драган Станојевић 

 

2. Удружење козака Свети Цар Николај, Атаман Предраг Ћоковић Вајт

3. Удружење козака „ПРАВОСЛАВЉЕ“ из Крушевца,атаман Томислав Симић Калпачки

 

4. Удружење Козака Србије „Петар Николајевић Врангел“ на челу са Атаманом Миланком Петрићем (уместо хајдучко козачког удружења које је искључено из СКС).

 

 

 

 

 

 

 

„СВЕСРПСКИ КОЗАЧКИ САВЕЗ“ је регистрован 17. јула 2018, на дан стогодишњице од погубљења Светог цара Николаја Романова и његове свете породице што је дубоко симболично.

 

ХВАЛА БОГУ ШТО СМО КОЗАЦИ!