Одржан велики козачки круг „САВЕЗА КОЗАКА-РАТНИКА РУСИЈЕ И ИНОСТРАНСТВА“ .

Обавештење!

3 децембра 2016 г. у Москви је одржан велики козачки круг „САВЕЗА КОЗАКА-РАТНИКА РУСИЈЕ И ИНОСТРАНСТВА“ .
На великом кругу је учествовало око 300 атамана, представника свих регона Русије а такође из Белорусије, Јерменије, Грузије,Естонје,Јужне Осетије,Киргизије, Азејберџана, Абхазије, Донбаса, Србије, Америке,Немачке,Аустралије,Бугарске и Француске.

На кругу су такође присуствовали представници администрације Председника и Владе Ргске Федерације, посланици Думе РФ, Федералне агенције мањина,чланови савета при председнику Русије по питањима козаштва, Россотрудничества,руководиоци ДОСААФ, Министарства одбране (замуник),Генерал ВДВ, Министарства за ванредне ситуације, представници Руске православне цркве и других органзација и институција.

Председавао је врховни атаман савеза козака, посланик Думе РФ, генерал Виктор Петровић Водолацки.
На великом кругу су били представљени и Срби,као историјски савезници козака и заштитници православља. Историја односа Срба и Козака је веома дуга и богата узајамном помоћу и сарадњом. Много козака је погинуло бранећи Српске земље кроз историју као и у последњим ратовима у РС, у време НАТО агресије. Историјски део наших односа, биће шире објашњен у следећим публикацијама. У овом делу се осврћемо само на званични део.

Као што знате у Србији постоји неколко козачких рганизација и формација,које су изазвали разне реакције у друштву и многе од њих нису у корист историји и традицији козаштва. Код нашег народа је изузетно поштовање према историји козака. Међутим,појављивање неких организација у Србије је пољуљало углед саме идеје козаштва,што због не знања принципа и устава козака, што због неке врсте промоције одређених људи, који нису изучили основне принципе идеологије козаштва и самим тим нанели штету.

Полазећи од тога и информација којима располажу у Москви, донета је одлука да се козаштво у Србији стави у оквире оног, због чега козаци вековима постоје и боре се. Да се изврши централзација свих козачких организација, ради њихове акредитације и потврде мандата (ГРАМОТА) и активности, да се укључе и направе директну сарадњу у свим правцима, али и да бисе избежале све нежељене последице, које су до сада нарушавале историјски ауторитет козаштва.
Биће удељена посебна пажња економској сарадњи и пласману роба на Руско тржште.
Савез козака Русије је ујединио и централизовао регионална представништва широм Русије и света и таква одлука је донета за Србију.
Савез козака на челу са послаником Државне Думе Руске Федерације, генералом Виктором Водолацким, исказује дубоко поштовање братском Српском народу и увек ће бити спреман да свестрано помогне у свакој ситуацији, да пружи помоћ братском народу на сваком нивоу.
Врховни Атаман је добио много писама и обраћања из Србије, где су Срби желели постати део козачке организације и ту жељу им сада испуњава. Позвао је све формиране организације да се укључе и савез и на тај начин добију подршку из Русије и да се избегну кривотворине, које су већ нанеле штету козачкој идеји и борби. Наш задатак је да штитимо интерес Српског и Руског народа, козачке традиције и да будемо заједно у свим ситуацијама.
На кругу је донета одлука, да се упуномоћи представник Врховног Атамана, посланика Државне Думе,генерала, Виктора Водолацког, за Балкан који би вршо коорднацију свих козачких организација и помагао у решењу њихових задатака.

За упуномоћеног представника „САВЕЗА КОЗАКА-РАТНИКА РУСИЈЕ И ИНОСТРАТСТВА „ и Врховног Атамана, генерала, Виктора Водолацког, је изабран, козачки пуковник Драган Станојевић.

Генерал је изјавио, да је Драган Станојевић, први Србин који је скоро 20 година део те организације и лични пријатељ,који никада није издао нашу борбу за православље и интересе наших народа. Као и да је за тај период, урађено много тога, што заслужује велико поштовње и поверење, што се може видети и из његове биографије.

Морам признати да је ово једно велико поверење и част, представљати интерес таквог човека и политичара , који представља милионе грађана, козачких структура, има пријатељске и политичке односе са Председником РФ.је озбиљан изазов за мене, иако сам свестан свих проблема који постоје и претходе за решавање.
Биће створен и сајт, на ком ће се моћи пратити сва дешавања и биће презентоване све могућности за свестрану сарадњу.

Дакле,желим да овим позовем све оне који су већ организовани, да се јаве и укључе, јер мој задатак није да некоме командујем, већ да помогнем свима, који желе да буду део братског козачког савеза уз подршку из самог врха и да помогнем у организовању економске сарадње, где би кроз козачке структуре у Русији, отворили нова тржишта за пласман наших роба.

Братски поздрав,
Драган Станојевић

 

2 thoughts on “Одржан велики козачки круг „САВЕЗА КОЗАКА-РАТНИКА РУСИЈЕ И ИНОСТРАНСТВА“ .

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *