Обавештење свим козацима

 

Обавештавамо све козаке да је дошло до промена одлуке везано за козачко удружење „Благовести“ које је било примљено у Савез Козака Русије и Иностранства.

Наиме, на недавном „састанку“ козачког удружења „Благовести“ на ком је присуствовао као упуномоћени представник „СКВРиЗ“ за Балкан и врховног атамана генерала Виктора Водолацког, пуковник Драган Станојевић,а на телефонски позив атамана удружења Стева Вранића. Званични представник СКВРиЗ, Драган Станојевић је био је сведок једног, врло грубог вођења састанка и недоличног понашања начелника штаба „Благовести“ , који је састанак водио, на само њему познат начин, али никако у складу са козачком традицијом и правилима.  

У обавези смо да информишемо све козаке о дешавањима, па то овим саопштењем и чинимо . Многи знају да је удружење козака „Благовести“ тражило од СКВРиЗ да буде његов колективни члан у складу са статутом и правилима „СКВРиЗ“. Делегација „Благовести“ на челу са атаманом Стевом Вранићем је учествовала на великом кругу у децембу 2016 год. На том кругу,су такође тражили да буду део савеза. Тада је врховни атаман „СКВРиЗ“ генерал Виктор Водлоцаки, атаману „Благовести“ Вранићу као и целој делегацији рекао, да он има свог званичног представника за цео Балкан и да је то пуковник Станојевић Драган, који је његов званично упуномоћени представник и да ће у његово име координисати све козачке структуре СКВРиЗ на Балкану.

После доношења одлуке у Москви о формирању званичног филијала СКВРиЗ за Балкан, тај филијал као и његов руководилац, добили су мандат за деловање о чему су били обавештени одговарајући органи. Такође је створен званични сајт, на ком ће бити информације о делатности и одлукама предствништва за Балкан. www.kozaci-srbija.org

Тако је у складу са статутом и правилима, удружењу „Благовести“ било објашњено да је потребно да напишу захтев за пријем у СКВРиЗ, и да ће на тај захтев добити одговор. Тако је атаман удружења „Благовести“ Стево Вранић, 01.03.2017.год. упутио „захтев“ за пријем у СКВРиЗ. На основу тог захтева и ранијег договора, руководилац СКВРиЗ за Балкан, козачки пуковник Драган Станојевић је донео „Одлуку“ о пријему удружења „Благовести“ у састав СКВРиЗ. Тиме је процедура пријема била испоштована и удружење козака „Благовести“ су постали колективни члан СКВРиЗ за Балкан.

Међутим, после ове одлуке, руководство удружења „Благовести“ шаље допис у штаб СКВРиЗ који је у најмању руку изазвао не разумевање, јер у њему поново питају, када ће бити донета одлука о њиховом пријему. На тај допис, добијају званични одговор из штаба, у ком им се имплицитно објашњава да је наредбом врховног атамана СКВРиЗ, створен филијал и да је његов упуномоћени представник пуковник Драган Станојевић, донео одлуку о пријему, па је даљи захтев бесмислен и противречан статуту СКВРиЗ.

Иначе је овај допис био доказ, да руководство удружења „Благовести“ не поштује и нарушава како статут тако и одлуке врховног атамана Виктора Водолацког и његовог упуномоћеног представника,пуковника Драгана Станојевића,које морају да поштују као колективни члан. Решено је да се и на тај проблем не реагује,јер је у разговору Вранић обавестио Станојевића, да је допис самостално послао начелник штаба, што опет говори о нарушавању субординације и не поштовању институција.

Кулминација оваквог грубог нарушавања субординације и правила, догодила се на састанку удружења „Благовести“ на ком је, као упуномоћени представник СКВРиЗ присиствовао представник врховног атамана Водолацког, пуковник Драган Станојевић,који је имао задатак да информише козаке о ситуацији и да им предочи даље могућности, као колективном члану савеза козака.

Међутим, дан пре одржавања тог састанка, на меил пуковника Станојевића, стигао је допис од удружења козака „Благовести“ са апсолутно контрадикторним садржајем,који је показивао крајњу неозбиљност руководства „Благовести“ као и јавну манипулацију и лаж. Као што можете видети у документима, прво је удружење „Благовести“ послало званичан захтев за пријем у СКВРиЗ за Балкан, и био примљен, да би после неколико месеци, стигао други допис у коме пише, да удружење козака „Благовести“ никада није тражило да буде члан СКВРиЗ и да је то лажна информација. Атаман „Благовести“ Стево Вранић је и лично објавио информацију да су постали чланови СКВРиЗ, на свом профилу,што опет показује,колики је ниво манипулације у врху удружења. Саопштење Вранића- прилажемо скрин копију.

На том састанку одржаном за Благовести у Београду, грубо је повређен и статут и правила субординације, па је званичном представнику врховног атамана и руководиоцу СКВРиЗ за Балкан, Драгану Станојевићу, ускраћено право да информише козаке о реалним дешавањима и манипулацијама, које су се вршиле од стране руководства удружења „Благовести“ што је најгрубља могућа повреда. Многим козацима су обећаване лажне инвестиције, подршка око извоза, производње и многих других ствари, које немају никакву основу, већ су плод манипулације руководства „Благовести“.

Такође је упућена критика руководству СКВРиЗ у Русији и делегацији која је била у Србији, јер им нису одговорили ни на један меил или њихов захтев. Руководство „Благовести“ није усвојило елементарно правило субординације, јер сваки допис и ако је постојао, мора да иде преко званичног представника а не на начин,како су они научили. Пуковник Станојевић је после такве грубе повреде, напустио тај састанак.

Дакле, ово показује да у удружењу „Благовести“ постоји озбиљан проблем субординације али и реалног деловања и циљева удружења. Из свега видимо озбиљне манипулације и злоупотребе, на које су покушали да навуку и СКВРиЗ, али ми то наравно нећемо толерисати, нити ћемо дозволити да козаци буду манипулисани.

Сматрамо да је све ово смишљена провокација из врха организације, да се дезавуише ангажовање и активности козака а такође да се нанесе штета и уруши углед козаштва у Србији као и СКВРиЗ!

Сматрамо да козаци који су део тог удружења,морају добро размислити ко и због чега ово све ради и да ли њима треба приватно удружење неколицине, који делују ван институционално или озбиљна организација, која има државну вертикалну подршку и коју води високи државни званичник Руске Федерације.

Полазећи од свега наведеног, донета је „ОДЛУКА“, да се удружење козака „Благовести“ „ИСКЉУЧИ“ из СКВРиЗ за Балкан и да то удружење нема више никакве везе са „Савезом Козака Русије и Иностранства“, као ни са врховним атаманом Виктором Водолацким.

Упозоравамо браћу козаке, да све грамате, одликовања, чинове и било шта друго, што се доноси у име СКВРиЗ, нема никакву правну снагу нити има икакве везе са нама. Сви документи или звања морају бити потврђени СКВРиЗ за Балкан у противном, немају никакав легитимитет и неће постојати у базама.  

Уједно обавештавамо све козаке,који озбиљно схватају и желе да буду део највеће и најутицајније козачке организације у свету, коју води врховни атаман, посланик Државне Думе  генерал Виктор Водолацки, могу да се јаве путем нашег сајта, фб.странице или меила и на тај начин, директно постану део исте, избегну манипулације и добију званични статус.

 

Руководство „Благовести“ нема елементарна знања, да све одлуке о деловању, пријему, искључењу и др. доноси упуномоћени представник и представништво, као и да се чланство прима у званично представништво које је у Србији, јер је због тога и створено. Наравно,они који живе или су регистровани у Русији, могу тамо да буду чланови.  

Своје незнање и неписменост показују тиме, да упуномоћени представник врховног атамана није регистрован у АПР, дакле,они не знају да се пуномоћје не региструје нити представништво има обавезу регистрације, јер је главни докуменат одлука и пуномоћје.  

Као што можете видети,ово су два различита меморандума као и потписи. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Скрин, изјаве Вранића. 

 

 

2 thoughts on “Обавештење свим козацима

  1. Kakva komedija!!! Prvo pisu jedno pa onda drugo, koje su ovo dileje )))))
    Ako su ovakvi ljudi kozaci treba bezati od njih,oni kvare sva moja saznanja o kozacima!!!

  2. Ovd se be zna ko je blesaviji ))) Koji su ovo likovi ne pismeni,ovo jos nisam video! Kakvi prevaranti,pisu jedno pa drugo i sami ne znaju sta hoce,jadni kozaci ovakvi)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *