МРТВЕ НЕ ЗАБОРАВИТЕ, ЖИВЕ ПОШТУЈТЕ

 

МРТВЕ НЕ ЗАБОРАВИТЕ, ЖИВЕ ПОШТУЈТЕ

У суботу 27.јуна 2020 год. традиционално у Градској кући у Руми пред највећи српски празник Видовдан организован је пријем за чланове „Академије видовданских витезова србских“,за борце и породице палих бораца на Паштрику и Кошарама на Косову и Метохији, за многе високе госте и представнике патриотских друштава и удружења, међу којима су били и „Српско руско братство Александар Невски“ и „Свесрпски козачки савез“ . То је била прилика да се одржи сећање на све оне који су дали живот и који су се борили за очување српства на Косову и Метохији, као и да се никад не заборави значај Видовдана који је српски и духовни и световни празник.

Том приликом уручена је  Грамата   Ковачевић Стевану, председнику Скупштине општине Рума  и  Љубишић Душану, начелнику Општинске управе Рума. као знак захвалности Општини Рума.

Општина Рума подједнако је опредељена за свој развој и модернизацију, колико и за неговање традиционалних културних и историјских вредности нашег народа. Свакако да је витештво једно од обележја српског етноса и Академија српских витезова негује кодекс витештва  у српском народу. Нама је драго да можемо да их угостимо и захвалимо на напорима које чине, не само на неговању српских витешки вредности, него и на неговању херојства и исказане храбрости српских војника током  ослободилачких и одбрамбених ратова и што смо у  могућности да и ове године организујемо трибину на којој ће бити речи о томе. Надамо се да ће ова манифестација и убудуће бити у нашем граду  на задовољство свих нас, посебно  наших најмлађих суграђана који се увек радо сусрећу са српским витезовима“, рекао је Стеван Ковачевић.

 

Скуп се већ седму годину заредом одржава у Градској кући у Руми, након чега је у Храму Вазнесења Господњег у Руми одржана трибина под називом „Кошаре и Паштрик-битка која траје“, на којој су учествовали учесници поменутих битака, али и Веселин Шљиванчанин, пензионисани официр ЈНА.

Посебну пажњу је изазвало казивање о борбама бриг.генерала Стојана Коњиковца.

 

 

Том приликом додељене су статуе преживелим и постхумно палим борцима. Постхумно су статуе додељене браћи Милић, капетану Прве класе Крунославу Иванковићу, воднику Прве класе Ивану Васојевићу Јагуару и војнику Вукоману Тешовићу. Статуе су примили чланови породица палих јунака, који су сложно поручили да је слобода највреднија, али и најскупља ствар, те да док се будемо сећали палих јунака, они ће живети!

 

Статуе су додељене и Давору Штефанеку(статуа уручена његовом брату), репрезентативцу у рвању и председнику Спортског савеза Србије, војнику Дарку Трифуновићу Анђелковићу који је нагласио да је својевремено ћутање државе о Кошарама, теже пало младим борцима, него сам рат. Признање је уручено и капетану у пензији Саши Петровићу Мамби, потпуковнику у пензији Драгутину Димчевском и бригадном генералу Стојану Коњиковцу. Признање је добио је песник Александар Николић – Српски вук.

 

Уочи доделе признања прочитано је и писмо које је својим саборцима послао генерал Небојша Павковић, подсетивши да српског војника увек води морал и витешки дух.

Седму  годину заредом правимо ову нашу причу, а са нама су учесници свих тих борби и породице настрадалих. Мислимо да је то нешто што је потребно овом граду у знак сећања на све те витезове, на све те хероје који су учествовали, који су положили живот и који су сада са нама у овој причи. Слоган данашње трибине је Мртве не заборавите, живе памтите, тако да је то за наш народ прича која траје још од Косовског боја, уколико ми будемо били вољни да то даље наставимо и да подржавамо, то ће трајати“, рекао је Новица Тодосијевић, председник и оснивач Удружења грађана Академије видовданских србских витезова.

На трибини је речено да је заборав највећи непријатељ наше нације, зато је важно чувати сећање на пале хероје, али и указивати дужно поштовање према онима који су преживели. Због тога се негује традиција српског витештва и Видовдана, рекао је професор Милан Вукелић, официр специјалне јединице у пензији.

 

 

Ја сам човек који се залаже да ова манифестација буде у континуитету, да траје, да ширимо истину о нашим херојима, погинулим, рањеним, преминулим, тако и живима који су и данас међу нама, који су нам увеличали данашњи празник и ову нашу манифестацију. Видовдан је српски витешки празник,  ми смо то повезали са тим и углавном све манифестација у нашој земљи које су усмерене у том правцу одвијају се на Видовдан“, рекао је Вукелић.

Том приликом од „Академије видовданских витезова србских“ уручене су многим заслужним појединцима и удружењима Грамате.У име „Свесрпског козачког савеза“ Грамату је примио коз.кап.Предраг Перенчевић саветник за културу врховног атамана за Балкан. Зхвалницу Тодосијевић Новици основачу и председнику „Академије видовданских витезова србских“ у име коз.пук.Станојевић Драгана врховног атамана СКС за балкан, уручио је коз.мајор Петрић Миланко.

Грамата је уручена и коз.пук.Саши Луковићу председнику „Српско руског братства Александар Невски“ из Пожаревца.

 

С тим у вези у Великом парку у Руми одржан је и витешки турнир, који је окупио стреличаре и мачеваоце, који су приказали старе витешке вештине српског народа. 

Витезови србски и козаци витезови хришћанства. Браћа у вери и крви.

До године у Призрену!

Хвала Богу што смо козаци!

[ngg_images source=“galleries“ container_ids=“10″ display_type=“photocrati-nextgen_basic_thumbnails“ override_thumbnail_settings=“0″ thumbnail_width=“240″ thumbnail_height=“160″ thumbnail_crop=“1″ images_per_page=“20″ number_of_columns=“0″ ajax_pagination=“0″ show_all_in_lightbox=“0″ use_imagebrowser_effect=“0″ show_slideshow_link=“1″ slideshow_link_text=“[Show slideshow]“ slug=“RUMA“ order_by=“sortorder“ order_direction=“ASC“ returns=“included“ maximum_entity_count=“500″]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *