Култура и традиција

„СКС „организује културно-уметничке пројекте

Средином октобра, у  МШ“Стеван Мокрањац“ у Пожаревцу а затим и у концертној сали МШ“ Станковић“ у Београду љубитељи савремене класичне музике имали су прилику да уживају на концерту „Умиљата песма“ који су приредили наши суграђани, Марта Благојевићколоратурни сопран и Војислав Перућица – клавир.

Репертоар су чиниле  песме лирских нота  различитих  по стилу, нивоу вокалних захтева , опсега и преношења стихова у мелодије  чији су аутори познати савремени српски  композитори: Милана Стојадиновић Милић, Бранислав Стојановић, Александар Вујић, Димитрије Големовић, Минта Алексиначки и Станојло Рајичић .

Критике композитора аутора  после одслушаног концерта  су више него импресивне. О томе говоре и њихове молбе и захтеви  да се исти понови у већим  музичким установама  Србије.

Највише речи похвала  двома надарених уметника упутио је Минта Алексиначки истичући да је овај концерт прави музички подухват и да се до сада нико од познатих оперских певача престонице није одважио да уради исто.

Жеља овог музичког двојца је била промоција и развој српске соло песме, очување културне баштине и откривање нових, мање извођених дела наших славних композитора.

Идеју и уметнички квалитет извођача и аутора концерта као пројекта препознао је  и финансијски подржао  СОКОЈ а у организационом смислу СВЕСРПСКИ КОЗАЧКИ САВЕЗ.  

„Марта Благојевић и Војислав Перућица су обогатили српску музичку сцену а на реду су сада наступи и ван граница, најпре у Руској Федерацији.“ истакао је Предраг Перенчевић саветник за културу врховног атамана СКС за балкан.