Делегација СКС учествовала у полагању венаца у Пожаревцу

 

Дан победе , 9 мај прослављен је на Спомен парку Чачалица у Пожаревцу ове године скромније, због превентивних мера заштите од заразе вируса Корона али достојанствено и уз присуство многих удружења ,грађана и представника државних органа и амбасада.

Прослава 75 година победе над силама осовине почела је доласком вишечлане делегације Руске компаније ИДЦ Конзорцијум предвођеном Маријом Обрадовић,руководиоцем групе за односе са државним органима и јавношћу.

Компанија ИДЦ Конзорцијум је инвестирала 8 мил.дин. у обнову Спмен костурнице Црвеноармејаца.Свој допринос у припремним радњама и реализацији обнове споменика где су похрањене кости 441 борца Црвене Армије који су погинули у борбама за ослобођење Пожареввца и околине дали су својим ангажовањем Србско-Руско братство АЛЕКСАНДАР НЕВСКИ, Еколошко друштво ПРИЈАТЕЉИ ЧАЧАЛИЦЕ , и Свесрпски Козачки Савез.

Пре него су сви заједно положили венац и црвене каранфиле Гђа Марија Обрадовић се захвалила представницима ових удружења,Саши Луковићу председнику братства ,Драгиши Марјановићу председнику Еколошког друштва, Предрагу Перенчевићу саветнику за културу СКС и Саши Ваљаревићу градском менаџеру Пожаревца за њихов уложен трудаТом приликом изјавила је да је ово само прва фаза и да ће се на јесен наставити радови у другој фази где је предвиђена обнова шуме Руских бреза.

За успомену слика испред спомен бисте Маршалу Жукову који је ратификовао испред савезника споразум о немачкој капитулацији 9 маја 1945.год.

Званична церемонија прославе почела је полагањем венаца и интонирањем химни на Спомен костурници Црвене Армије а након тога и на Споменику погинулим родољубима.Венце су положили представници Амбасаде Руске Федерације,Војске Србије,Полиције,Браничевског Управног Округа,Града Пожаревца,Градске Општине Костолац,СУБНОР-а,Градских одбора СПС И СНС и Свесрпског Козачког Савеза.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *