Делегација „СКС“ у званичној посети Пожаревцу

Осмочлана делегација СВЕСРПСОГ КОЗАЧКОГ САВЕЗА на челу са Врховним атаманом  коз.пук.Драганом Станојевићем била је 15 октобра међу многим угледним званицама да увелича  велики празник Града Пожаревца,  Дан ослобођења у Првом и Другом светском рату.

У Свечаној сали Градског здања који је сазидан још далеке 1889 године, прелепом архитектонском делу , приређен је свечани пријем којем су поред Свесрпског Козачког Савеза присуствовали, Генерални секретар председника Србије Никола Селаковић , затим Олег Михаилов други секретар Амбасаде Руске Федерације у Београду , представници војске, полиције, судства, јавних установа и предузећа, удружења и друштава које негују нашу  историјску традицију и патриотизам. 

На пријему су у разговору са Градоначелником Банетом Спасићем и генералним секретаром Председника Србије Николом Селаковићем представници СКС упознали са својим циљевима, активностима као и плановима. Договорена је и сарадња на очувању традиционалних вредности и родољубивих идеја Српског и Руског народа. 

Након пријема сви су се упутили најпре ка Споменику Српском војнику где је одана почаст и положени венци свим храбро изгинулим у Првом светском рату који је окончан пре 101 годину. Представници СКС су такође положили венце и одали почаст свим изгинулим херојима.

Тачно у подне у оквиру спомен коплекса „Чачалица“  започела је државна  церемонија  обележавања српско-руских комеморативних свечаности коју је Влада Србије од 2013. године уврстила у  Државни програм обележавања годишњица историјских догађаја ослободилачких ратова Србије у оквиру међународних активности.

И на овом месту, делегација СКС је са осталим учесницима положила венац и одала почаст уз  интонирање Руске и Српске химне на Спомен костурници где је  сахрањен 441 борац славне Црвене  Армије, који су пре 75 година храбро погинули у борбама за ослобођење Пожаревца и околине.

О томе сведоче и 441 бреза донета из далеке Русије и засађена  пре 54 године на Чачалици. 

Након тога делегација СКС је положила венац на Споменик стрељаним родољубима и погинулим борцима НОР-а.

У току свих церемонија наши козаци су имали интересантне разговоре са учесницима, због великог интересовања према нашем козачком Савезу као једином званичном и акредитованом од стране Русије.

Пре почетка свечаног ручка , дата је реч врховном Атаману Драгану Станојевићу, који се у име Савеза обратио присутнима и пренео поздраве из братске Русије. Такође је Банету Спасовићу градоначелнику Пожаревца уручена Атаманска Грамата СКС за допринос који је дао неговању историјских традиција и родољубља.

Атаман Станојевић је упознао пристутне о активностима СКС и о постојању нашег представништва како у Пожаревцу тако и у целом Браничевском округу. 

[ngg_images source=“galleries“ container_ids=“8″ display_type=“photocrati-nextgen_basic_thumbnails“ override_thumbnail_settings=“0″ thumbnail_width=“240″ thumbnail_height=“160″ thumbnail_crop=“1″ images_per_page=“20″ number_of_columns=“0″ ajax_pagination=“0″ show_all_in_lightbox=“0″ use_imagebrowser_effect=“0″ show_slideshow_link=“1″ slideshow_link_text=“[Show slideshow]“ order_by=“sortorder“ order_direction=“ASC“ returns=“included“ maximum_entity_count=“500″]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *